е водещ руски експерт по развитието на интелекта и автор

...
 е водещ руски експерт по развитието на интелекта и автор
Коментари Харесай

В 21 век да се чете това, което ти попада пред очите е не само глупаво, но и безсмислено

 е водещ съветски специалист по развиването на интелекта и създател на редица бестселъри, отдадени на основната тематика: по какъв начин да се научим вярно да мислим и да доближаваме най-важните си житейски цели. Сред книгите му са „ Стоте секрети на щастливата обич ”, „ Съвършеният мозък. Как да управляваме подсъзнанието си ”, „ Интелектика. Как работи вашият мозък ”, „ Интелектът. Инструкция за прилагане ” и други. В тях всеки може да откри скъпа практическа информация за това по какъв начин да настрои личния си разсъдък за реализиране на триумф във всяка една област на човешката активност. Неговото мнение и препоръки, дадени за koob.ru, споделяме от lira.bg.

За читателя на 21 век
Светът на книгите стремглаво се промени. По-рано да се купи в книжарницата същински скъпа книга беше цялостен шанс. С появяването на интернет всички книги станаха достъпи. Границите изчезнаха.
И тайните на предприемчивия Запад, и философията на самовглъбения Изток са пределно налични. И най-мъдрите мисли, и най-ефективните методики единствено чакат, с цел да се възползват хората от тях.
Това мощно трансформира читателските настройки. В 21 век да се чете това, което ти попада пред очите е освен неуместно, само че и безсмислено. Към четенето би трябвало да се подхожда доста отговорно. Защо да се чете нещо маловажно и сиво, когато пред теб е цялостен океан от мъдрост?
Най-хубавото на нашето време е, че през днешния ден не са нужни медиатори сред читателя и създателя. В предишното за великите мозъци четяхме в учебниците и справочниците. Техните мисли в опростена и политически правилна форма ни бяха излъчени от публични лица, избирани от властта. Така да вземем за пример книгите на Дейл Карнеги още от двайсетте години на предишния век бяха наложителни за проучване в спецслужбите, само че публично не се издаваха.
Ошо беше наличен единствено в минимални дози, с цел да не мъти главите. И това може да се каже за още доста създатели. Днес не са нужни медиатори, които изрязват мислите на великите хора, с цел да ги вкарат в нормалните рамки. Всеки може да се обърне към първоизточниците на великата мъдрост.
Читателят на 21 век е четец, който търси най-хубавите създатели по въпросите, които го интересуват. Избира най-хубавите от тях и надълбоко вниква в същността на въпроса.

Какво се промени в културата на четенето през последно време
Най-значителната смяна е в това, че изобилието от информация докара до нейното втвърдяване. Мястото на доста от дебелите романи беше заето от тънки книжки. Мястото на сериозните уеб сайтове заеха блогове с къси известия. Това е и хубаво, и неприятно.
Лошо е, в случай че подобен метод към четенето стартира да се придвижва към тези книги, които фактически изискват съществено четене. Хубаво е, в случай че късите известия разрешават бързо да се ориентираме в казуса и да не губим за решаването му ненужно време.

За електронните книги и онлайн-библиотеките
Електронните библиотеки са актуален способ за организация на знанията. Сега те се намират при започване на своето развиване и тяхното бъдеще следва. Те, несъмнено, няма да изместят хартиените библиотеки, само че ще се трансфорат в главен източник за приемане на информация.
Естествено, би ни се желало да пожелаем на електронните библиотеки да се развиват по-бързо и да търсят нови форми за даване на познания. Защото в този момент те доста припомнят първите коли, които са представлявали просто една карета с мотор.
Например, за какво можем да търсим книги единствено по заглавие и създател. Би било доста по-удобно да ги търсим по мислите и концепциите, показани в тази книга. На мен персонално ми липсва търсене от вида на: „ А какво са мислели по този въпрос Толстой, Шекспир, Декарт и Лао Дзъ? ”

Кои три книги препоръчвате на всекиго да прочете? Защо точно тях?
Това са книгите, които всеки е задължен да прочете, с цел да живее по-хармонично и щастливо.

1. Лев Николаевич Толстой. Смъртта на Иван Илич.
Велико произведение на международната литература и в същото време – най-дълбокото навлизане в човешката душа. Просто е наложително всеки да я прочете. Но би трябвало да се избере подобаващото време, когато никой да не ви пречи и ще можете да се настроите за съществено и задълбочено четене.

2. Дейл Карнеги. Как да престанем да се безпокоим и да стартираме да живеем.
Азбука на логиката на психиката. На Карнеги се е удало в лека, съвсем художествена форма да изложи най-важните правила на отношението към самия себе си. Но привидната елементарност на книгите му не трябва да ни заблуждава. Карнеги фактически е разкрил и описал основните моменти в човешката душeвност. Далеч не всеки психолог може да се похвали с това (нещо повече, не всеки психолог даже схваща Карнеги).

3. Ошо. Пътят е един – във вътрешността в себе си.
Когато човек развие разсъдъка си и разбере, че всички религии са единствено мит, на него му става самотно и ужасно в свят, в който няма на кого да прехвърлиш проблемите си и да го помолиш за тяхното решение. Как да се живее в свят, в който ти самичък отговаряш за себе си? За това размишлява Ошо в книгите си. Той не ни дава подготвени отговори, той ни учи по какъв начин да намираме решения в личната си душа.

Източник:
Снимка: info-ps.ru, independent.co.uk

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР